Het element "water" in het menselijk lichaam

Ik doe veel aan sport, moet ik dan ook meer drinken?

Hoeveel water moet ik per dag drinken?

Moet ik in de zomer meer drinken dan in de winter?

Water - Het belangrijkste voedsel

Het element "water" heeft deze belangrijke functies in het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam bestaat grotendeels uit water. Ongeveer 75 procent van het organisme is vloeibaar, de overige 25 procent is vast. Water is de brandstof van het leven. Het is aanwezig in elke cel van het lichaam en in alle lichaamsvloeistoffen.

De vitaliteit van water blijkt uit de vele functies die het in het menselijk organisme vervult: water transporteert voedingsstoffen naar de cellen en voert gifstoffen en afvalstoffen van de stofwisseling af. Elke chemische reactie in het lichaam heeft water nodig om plaats te vinden. Water regelt de [...]

Water en gezondheid: waarom je veel water moet drinken

Deze vijf voordelen vertellen je waarom je vandaag nog zou moeten beginnen met het drinken van enkele liters water per dag:

1. Drink water en val eindelijk af:

Een slank en gespierd lichaam en water zijn direct met elkaar verbonden. Mensen verwarren vaak het gevoel van honger en dorst met elkaar. Ook het drinken van een glas water voor elke maaltijd als voorzorgsmaatregel vult de maag met calorievrije vloeistof. Het gevoel van verzadiging zal sneller optreden. Tenslotte zal het gemakkelijker zijn om ongezonde snacks zoals chips en chocolade op te geven.

2. Water drinken als remedie tegen hoofdpijn:

Een van de eerste aanwijzingen voor een tekort aan water in het lichaam is hoofdpijn. Terugkerende infecties zoals keelpijn kunnen ook een teken zijn van uitdroging van het lichaam. Als de hersenen niet voldoende gehydrateerd zijn, sturen ze pijnsignalen. Als voorzorgsmaatregel, zet altijd een glas water op uw bureau.

3. Drink water voor een mooie huid:

Na slechts enkele dagen zal uw huid stralender, voller en gezonder worden. Zowel de veeleisende huid van het gezicht, maar ook benen, armen of zelfs de hoofdhuid genieten van de extra vloeistof. Eerst worden fijne lijntjes, zoals rimpels rond de ogen, geminimaliseerd. Vroegtijdige veroudering is vaak een teken van een gedehydrateerde huid: de huid wordt van binnenuit niet voldoende van vocht voorzien. Het drinken van water kan de eerste rimpels opvullen en de doffe huid snel weer doen stralen.

4. Water drinken voor concentratie en prestaties:

Als de voldoende toevoer van water de metabolische functies in het lichaam optimaliseert en dus de toevoer van voedingsstoffen in de cellen verbetert, is het hoofd wakker en geconcentreerd, het lichaam energiek en gemotiveerd. De beste voorwaarden voor een krachtige en productieve dag, en alleen door regelmatig een glas water te drinken.

5. Water drinken is goed voor de gezondheid:

Bij een gezonde en evenwichtige voeding hoort bovenal het drinken van zuiver water. Door de vele functies die water in het menselijk lichaam heeft, ontstaat het grote belang voor de gezondheid. Alleen door voldoende water te drinken, zorgt u ervoor dat uw lichaam optimaal kan werken. Veel kwalen en ziekten zijn eenvoudigweg en uitsluitend te wijten aan te weinig water drinken.

Vloeistof nodig: Hoeveel water moet ik per dag drinken?

Dit is hoe uw dagelijkse waterbehoefte wordt berekend:

De behoefte aan water varieert naar gelang van leeftijd, gewicht, geslacht, lichaamsbeweging (energieverbruik) en eetgewoonten. Het is derhalve niet zinvol een algemene optimale hoeveelheid vloeistof aan te bevelen. Er kan echter van worden uitgegaan dat een gezonde volwassene ten minste 1,5 liter zuiver water per dag moet drinken.

Op basis van de berekening kan ook worden gesteld dat per kilogram lichaamsgewicht ongeveer 30 tot 40 milliliter water moet worden ingenomen. En verder: Voor elke verbruikte kcal moet 1 milliliter worden gedronken. Met de aanbevolen hoeveelheid van 2500 kcal voor een gezonde volwassene, komt dit overeen met een waterbehoefte van 2,5 liter per dag. Dit zijn echter slechts richtsnoeren.

Jouw persoonlijke optimale vochtbehoefte kan sterk afwijken van deze aanbeveling.

De dagelijkse behoefte aan vocht wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals sport, ziekten, maar ook de voeding. Door een evenwichtige voeding met groenten en fruit kan vocht ook via de voeding in het organisme worden opgenomen. Als er echter voedsel met alcohol, cafeïne of suiker wordt geconsumeerd, heeft het lichaam meer water nodig.

Door metabolische processen verliest het lichaam ongeveer 2,5 liter per dag. Water wordt hoofdzakelijk uitgescheiden via de huid (zweten), de darmen (stoelgang), de nieren (urine), en bij het ademen. [...]

Dranken die geschikt zijn om de waterbehoefte te dekken:

Voor een gezond lichamelijk welzijn en optimale prestaties raden wij aan de hele dag door zuiver water in kleinere hoeveelheden te drinken. Naast water zijn de volgende dranken geschikt om in de waterbehoefte te voorzien:

 • Liquide en mineraalwater.
 • Gezoete kruiden- en vruchtenthee.
 • Verdunde vruchten- en groentesappen zijn ook geschikt, maar moeten met mate worden geconsumeerd. [...]

Ziektes: Hoeveel moet ik drinken als ik ziek ben?

Ziektes hebben ook invloed op de vochtbehoefte van het lichaam. Vooral ziekten als griep, diarree en braken ontnemen het lichaam veel vocht. Genoeg zuiver water drinken tijdens een ziekte is niet alleen noodzakelijk, maar zal ook het genezingsproces bevorderen en u dus helpen sneller beter te worden.

Koffie beïnvloedt dus de vochtbehoefte

Daarom moet u bij elk kopje koffie minstens één glas water drinken

De cafeïne in het kopje koffie 's ochtends maakt u wakker en alert, maar draagt bij tot meer plassen. Het sterk stimulerende effect brengt het lichaam in een staat van stress, nu heeft het lichaam meer water nodig om de cafeïne weer uit het lichaam te scheiden. Het water dat nu verloren gaat, leidt tot een grotere behoefte om te plassen. Zonder voldoende vochtinname in de vorm van zuiver water kunnen symptomen van uitdroging ontstaan. Maar als je genoeg water bij je koffie drinkt, kun je de positieve effecten van koffie zelfs versterken.

Tip: Meerdere glazen zuiver water voor en na de koffie helpen hoofdpijn, vermoeidheid en gebrek aan concentratie te voorkomen.

Ik sport veel, moet ik dan ook meer drinken?

Wanneer u zweet, verliest uw lichaam meer vocht en belangrijke minerale zouten. Dit gebeurt vooral tijdens sport, lichaamsbeweging en ook in de zomer. Om dit vochtverlies te compenseren, is het aan te bevelen voor en na de inspanning veel te drinken. Om in te schatten hoeveel vocht uw lichaam tijdens het sporten verliest, kunt u de volgende test doen om uw waterbehoefte te berekenen: Weeg uzelf zowel vóór als onmiddellijk na het sporten zonder kleding. Het verschil is de hoeveelheid vocht die uw lichaam bij benadering heeft uitgezweet. Als uw lichaamsgewicht bijvoorbeeld met twee kilo is gedaald, adviseren medische deskundigen een vochtinname van ongeveer één kilo.

Wist u dat de waterbehoeftecalculator rekening houdt met uw sportactiviteiten?

Moet ik in de zomer meer drinken dan in de winter?

De behoefte aan water is zowel bij zeer hoge als zeer lage temperaturen veel groter. Daarom neemt de behoefte aan water zowel in de zomer als in de winter toe.

Veel mensen klagen over droge huid en haarpunten in de winter, en stemmingswisselingen tot het punt van een zogenaamde "winterdepressie". Een veelgemaakte fout is niet genoeg water drinken. Droge verwarmingslucht en temperatuurverschillen tussen buiten- en binnentemperatuur ontnemen het lichaam veel vocht. Het drinken van meerdere liters water gedurende de dag kan ook helpen tegen de typische winterklachten en ziekten voorkomen.

Wist u dat de waterbehoeftecalculator ook het seizoen omvat?

Watervergiftiging: hoeveel water per dag maximaal?

Is het mogelijk en wat gebeurt er als je te veel water drinkt?

Het simpele antwoord op deze vraag is een volmondig "Ja." Hoewel er van verschillende kanten, zoals door gezondheidsorganisaties, op wordt gewezen dat watervergiftiging uiterst zeldzaam en moeilijk te verwezenlijken is, kunnen de symptomen van watervergiftiging door een samenloop van verschillende componenten snel de kop opsteken.

Ook al circuleren er op het internet allerlei waarden over dit onderwerp, het is ook belangrijk op te merken dat je geen algemene uitspraak kunt doen dat een bepaalde hoeveelheid water schadelijk of giftig is voor je lichaam. Uitspraken als "Meer dan drie liter water per dag is schadelijk voor het lichaam" gaan voorbij aan belangrijke componenten als sportbeoefening, temperatuurschommelingen, eetgewoonten en meer.

Te veel water drinken kan echter leiden tot zogenaamde "watervergiftiging". Dit gebeurt wanneer de uitscheidingscapaciteit van de nieren wordt overweldigd. Als het lichaam te veel vocht heeft gekregen, kan dit de zoutconcentratie in het bloed verlagen. Dit kan leiden tot gevaarlijke zwakte van de bloedsomloop. Het lichaam probeert het zoutverlies te compenseren door in de "spaarstand" te gaan, wat lichamelijke zwakte en duizeligheid tot gevolg heeft.

De waterbehoeftecalculator kan u helpen een richtwaarde te bepalen voor uw individuele vochtbehoefte .

De symptomen van watervergiftiging

De eerste symptomen van watervergiftiging zijn duizeligheid, malaise, hoofdpijn en ook braken. Andere symptomen van een te hoge waterinname kunnen zijn:

 • Disorientatie
 • Spierzwakte
 • Epileptische aanvallen
 • Stoornissen van de bloedsomloop

Als het lichaam... [...] [...]

Oorzaken van watervergiftiging

Een oorzaak van watervergiftiging kan een dieet zijn. Vooral als het dieet inhoudt dat je veel drinkt en weinig eet, wordt het gevaarlijk. Zelfs wanneer tijdens een verandering van dieet veel zout en bewerkte voedingsmiddelen worden vermeden, bijvoorbeeld veel fruit, rauwe groenten en daarnaast zuiver water drinken, kan het lichaam reageren met de reeds genoemde symptomen. Ook hier staat het verlies van zout door overmatig drinken op de voorgrond.

Hoe watervergiftiging te voorkomen:

Om het risico van hyperhydratatie tijdens het sporten tegen te gaan, raden ervaren sporters aan om isotone sportdranken of lichte, zoute snacks zoals zoutstengels te drinken tijdens of na het sporten.

Om watervergiftiging te voorkomen, helpt het om intuïtief te drinken naar gelang van de dorst en om water altijd samen met zoute voedingsmiddelen te nuttigen. Het is raadzaam een arts te raadplegen voordat u aan extreme diëten begint.

Hoeveel water te drinken om gewicht te verliezen?

Een eenvoudige methode om eindelijk effectief en gemakkelijk een paar kilo's kwijt te raken is voldoende water drinken. Deskundigen beweren zelfs dat het niet uitmaakt welk dieet- of trainingsprogramma je volgt, als je niet aan je waterbehoefte voldoet, zullen je gewenste fysieke doelen nooit bereikt worden. Fitheid en uiterlijk zijn afhankelijk van een evenwichtige en gezonde voeding.

Wist u dat de waterbehoeftecalculator u kan helpen gewicht te verliezen?

Waarom moet je dan veel drinken om succesvol af te vallen?

De redenen zijn velerlei. Enerzijds is bewezen dat de stofwisseling van het organisme vertraagt zodra het lichaam een zogenaamd watertekort heeft. Dat wil zeggen, als uw lichaam dringend vocht nodig heeft, maar u drinkt geen glas water, worden de lichaamsfuncties vertraagd of zelfs gestopt. Met een optimale watervoorziening functioneren zowel de spijsvertering als de prestaties beter. De beste omstandigheden om een paar kilo's kwijt te raken!

Meer redenen waarom water drinken helpt bij het afvallen:

 • Het is niet ongewoon om gevoelens van honger te verwarren met gevoelens van dorst. Dit leidt tot onnodig snacken tussen de hoofdmaaltijden door. Je eet meer dan je lichaam nodig heeft.
 • Een glas water voor elke maaltijd, zelfs voor tussendoortjes zoals chocolade, chips of frisdranken, vult de maag en laat het verzadigingsgevoel sneller intreden.
 • Aangezien spieren voor een groot deel uit water bestaan, is het voor sportprestaties belangrijk om voldoende te drinken. Dit verkort de hersteltijd en stelt u in staat vaker te sporten.
 • Sap en frisdrank verhogen de bloedsuikerspiegel: door de inname van suiker, in welke vorm dan ook, komt er insuline vrij in het lichaam. Dit remt de afbraak van vet. Het probleem: van suikerhoudende dranken is het gemakkelijker veel te consumeren zonder dat er verzadiging optreedt, integendeel tot het bord pasta 's avonds.

An another food for thought - How drinking water can help you reach your desired weight:

Hoewel water het allerbelangrijkste voedsel is, bevat het geen calorieën. Dus als je een calorierijk drankje uit je dagelijkse routine, zoals koffie, bier, limonade, vruchtensap of zelfs melk, vervangt door een glas water, kun je veel onnodige calorieën besparen en gewicht verliezen.

Symptomen van watertekort

Zonder vaste maaltijden overleeft de mens een paar dagen, in tegenstelling tot water. Aangezien het lichaam voor een groot deel uit water bestaat, cellen van het organisme zelfs voor 90 procent uit water, komt het na een korte tijd zonder water tot een watertekort.

Zonder water, drogen cellen uit. Het bloed wordt dikker en stroomt niet meer goed, en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen verslechtert. Wanneer het lichaam in een toestand van watertekort komt, zullen stoffen die via de urine moeten worden uitgescheiden, al na enkele dagen niet meer door het lichaam kunnen worden uitgescheiden.

Als de vochtvoorziening niet voldoende is, ontstaan er in het lichaam zelfs in zeer korte tijd tekorten: als noodprogramma levert het lichaam dan water uit de cellen, nu komt het bijvoorbeeld met hoofdpijn. Als het watertekort langere tijd aanhoudt, kunnen ernstige ziekten en klachten ontstaan, zoals storingen in de bloedsomloop.

De voortdurende inname van zuiver water, bij voorkeur in kleine porties gedurende de dag, voorkomt een tekort aan vocht.

Verschillende voedingsmiddelen bevorderen zowel acute als aanhoudende uitdroging van het lichaam. Daartoe behoren cafeïnehoudende dranken zoals koffie, zwarte thee en cola, alsook alcoholische dranken zoals bier, wijn en sterke drank.

Wilt u een watertekort voorkomen? De waterbehoefte calculator kan u helpen!