Het element "water" in het menselijk lichaam

Ik doe veel aan sport, moet ik meer drinken?

Hoeveel water moet ik per dag drinken?

Moet ik in de zomer meer drinken dan in de winter?

Water - Het belangrijkste voedsel

Het element "water" heeft deze belangrijke functies in het menselijk lichaam

Water - Het belangrijkste voedsel

Het menselijk lichaam bestaat grotendeels uit water. Ongeveer 75% van het organisme is vloeibaar, de overige 25% is vast. Water is de brandstof van het leven. Het is aanwezig in elke lichaamscel en in alle lichaamsvloeistoffen.

De vitaliteit van water blijkt uit zijn vele functies in het menselijk organisme: water transporteert voedingsstoffen naar de cellen en voert gif- en afvalstoffen van de stofwisseling af. Elke chemische reactie in het lichaam heeft water nodig. Water regelt de lichaamstemperatuur door te zweten en geleidt alle functies van het organisme, zoals stofwisseling, hart- en vaatfunctie en spijsvertering.

Water en gezondheid: waarom je veel water moet drinken

Deze vijf voordelen vertellen je waarom je vandaag nog zou moeten beginnen met het drinken van enkele liters water per dag:

Water en gezondheid: waarom je veel water moet drinken

1. Drink water en verlies eindelijk gewicht:

Een slank en gespierd lichaam en water zijn direct met elkaar verbonden. Mensen verwarren vaak het hongergevoel met het dorstgevoel. Ook het drinken van een glas water voor elke maaltijd vult uit voorzorg de maag met calorievrij vocht. Het gevoel van verzadiging komt sneller. Ten slotte zal het gemakkelijker zijn om ongezonde snacks zoals chips en chocolade op te geven.

2. Water drinken als remedie tegen hoofdpijn:

Eén van de eerste indicaties van een tekort aan water in het lichaam is hoofdpijn. Terugkerende infecties zoals keelpijn kunnen ook een teken zijn van uitdroging van het lichaam. Als de hersenen niet voldoende water krijgen, zenden ze pijnsignalen uit. Zet uit voorzorg altijd een glas water op uw bureau.

3. Drink water voor een mooie huid:

Na enkele dagen wordt de huid stralender, voller en gezonder. Zowel de veeleisende huid van het gezicht, maar ook benen, armen of zelfs hoofdhuid genieten van het extra vocht. De eerste fijne lijntjes, zoals rimpels rond de ogen, worden geminimaliseerd. Vroegtijdige veroudering is vaak een teken van een gedehydrateerde huid: de huid wordt van binnenuit niet voldoende van vocht voorzien. Water drinken kan de eerste rimpels opvullen en de vale huid snel weer laten stralen.

4. Water drinken voor concentratie en prestaties:

Als voldoende water de stofwisselingsfuncties in het lichaam optimaliseert en zo de toevoer van voedingsstoffen naar de cellen verbetert, is het hoofd alert en geconcentreerd, het lichaam energiek en gemotiveerd. De beste voorwaarden voor een krachtige en productieve dag, en alleen door regelmatig een glas water te drinken.

5. Water drinken is goed voor de gezondheid:

Een gezonde en evenwichtige voeding omvat vooral het drinken van zuiver water. Vanwege de vele functies die water in het menselijk lichaam heeft, is het van groot belang voor de gezondheid. Alleen door voldoende water te drinken kun je ervoor zorgen dat je lichaam optimaal kan functioneren. Veel klachten en ziekten zijn simpelweg en alleen te wijten aan het drinken van te weinig water.

Vloeistof vereisten: Hoeveel water moet ik per dag drinken?

Zo wordt uw dagelijkse waterbehoefte berekend:

Vloeistof vereisten: Hoeveel water moet ik per dag drinken?

De behoefte aan water varieert afhankelijk van leeftijd, gewicht, geslacht, lichamelijke activiteit (energiestofwisseling) en voedingsgewoonten. Daarom heeft het geen zin een algemene optimale hoeveelheid vloeistof aan te bevelen. Er kan echter worden aangenomen dat een gezonde volwassene minstens 1,5 liter zuiver water per dag moet drinken.

Ook kan worden uitgegaan van de berekening dat per kilogram lichaamsgewicht ongeveer 30 tot 40 milliliter water moet worden geconsumeerd. En verder: 1 milliliter moet worden gedronken per verbruikte kcal. Met de aanbevolen hoeveelheid van 2500 kcal voor een gezonde volwassene komt dit overeen met een waterbehoefte van 2,5 liter per dag. Dit zijn echter slechts richtwaarden.

Uw persoonlijke optimale vochtbehoefte kan sterk afwijken van deze aanbeveling.

De dagelijkse vochtbehoefte wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals sport, ziekten maar ook voeding. Via een evenwichtige voeding met groenten en fruit kan ook vocht in het organisme worden opgenomen. Als er echter voedsel met alcohol, cafeïne of suiker wordt geconsumeerd, heeft het lichaam meer water nodig.

Het lichaam verliest ongeveer 2,5 liter per dag door stofwisselingsprocessen. Water wordt voornamelijk uitgescheiden via de huid (zweten), de darmen (stoelgang), de nieren (urine) en bij de ademhaling.

Dranken die geschikt zijn om in de waterbehoefte te voorzien:

Voor een gezond lichamelijk welzijn en optimale prestaties raden wij aan de hele dag door zuiver water in kleinere hoeveelheden te drinken. Naast water zijn de volgende dranken geschikt om in de waterbehoefte te voorzien:

 • Vloeibaar en mineraalwater.
 • Ongezoete kruiden- en vruchtenthee.
 • Verdund fruit- en groentesap is ook geschikt, maar moet met mate gedronken worden.

Waterhoudend fruit en groenten zoals watermeloen, bladsalades en komkommers zijn ook geschikt om aan de dagelijkse waterbehoefte van het lichaam te voldoen. Alcohol, vlees, zoute en vette voedingsmiddelen zoals chips, en cafeïne zijn niet geschikt en beïnvloeden de waterhuishouding van het lichaam niet positief. Dranken die cafeïne bevatten, zoals zwarte thee of koffie, en ook alcohol onttrekken juist water aan het lichaam, omdat de stofwisseling extra water nodig heeft om deze stoffen te verwerken.

Ziektes: Hoeveel moet ik drinken als ik ziek ben?

Ziektes beïnvloeden ook de vochtbehoefte van het eigen lichaam. Vooral ziekten als griep, diarree en braken ontnemen het lichaam veel vocht. Voldoende zuiver water drinken tijdens een ziekte is niet alleen noodzakelijk, maar bevordert het genezingsproces en helpt je dus sneller beter te worden.

Hoe koffie de vochtinname beïnvloedt

Daarom moet u bij elke kop koffie minstens een glas water drinken

De cafeïne in een ochtendkopje koffie maakt u alert en wakker, maar draagt ook bij tot meer plassen. Het sterk stimulerende effect brengt het lichaam in een staat van stress, nu heeft het lichaam meer water nodig om de cafeïne weer uit het lichaam te verwijderen. Het water dat nu verloren gaat, leidt tot een verhoogde behoefte om te plassen. Zonder voldoende vochtinname in de vorm van zuiver water kunnen symptomen van uitdroging ontstaan. Als u echter voldoende water bij uw koffie drinkt, kunt u de positieve effecten van koffie zelfs versterken.

Tip: Meerdere glazen zuiver water voor en na de koffie helpen hoofdpijn, vermoeidheid en gebrek aan concentratie te voorkomen.

Ik doe veel aan sport, moet ik meer drinken?

Als je zweet, verliest je lichaam meer vocht en belangrijke minerale zouten. Dit gebeurt vooral tijdens sport, lichamelijke activiteit en ook in de zomer. Om dit vochtverlies te compenseren is het raadzaam om voor en na de inspanning veel te drinken. Om in te schatten hoeveel vocht uw lichaam tijdens het sporten verliest, kunt u de volgende test doen om uw waterbehoefte te berekenen: Weeg uzelf zowel voor als onmiddellijk na het sporten zonder kleding. Het verschil is bij benadering de hoeveelheid vocht die uw lichaam heeft uitgezweet. Als uw lichaamsgewicht bijvoorbeeld met twee kilo is gedaald, raden medische deskundigen een vochtinname van ongeveer één kilo aan.

Wist u dat de waterbehoeftecalculator rekening houdt met uw sportactiviteiten?

Moet ik in de zomer meer drinken dan in de winter?

De behoefte aan water is veel groter bij zowel zeer hoge als zeer lage temperaturen. Daarom neemt de behoefte aan water zowel in de zomer als in de winter toe.

Veel mensen klagen over een droge huid en haarpunten in de winter en stemmingswisselingen, zelfs tot het punt van een zogenaamde "winterdepressie". Een veelgemaakte fout is te weinig water drinken. Droge verwarmingslucht en temperatuurverschillen tussen buiten en binnen ontnemen het lichaam veel vocht. Het drinken van meerdere liters water gedurende de dag kan ook helpen tegen typische winterklachten en ziekte voorkomen.

Wist u dat de waterbehoefte calculator rekening houdt met het seizoen?

Watervergiftiging: Hoeveel water per dag maximaal?

Is het mogelijk en wat gebeurt er als je te veel water drinkt?

Watervergiftiging: Hoeveel water per dag maximaal?

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is een volmondig "ja". Hoewel verschillende sites, zoals gezondheidsorganisaties, erop wijzen dat watervergiftiging uiterst zeldzaam en moeilijk te bereiken is, kunnen de symptomen van watervergiftiging snel optreden door een combinatie van verschillende componenten.

Ook over dit onderwerp circuleren op internet allerlei waarden, maar ook hier is het van belang dat men geen algemene uitspraak kan doen dat een bepaalde hoeveelheid water schadelijk of giftig is voor het eigen lichaam. Uitspraken als "Meer dan drie liter water per dag is schadelijk voor het lichaam" gaan voorbij aan belangrijke componenten zoals sportactiviteit, temperatuurschommelingen, eetgewoonten en meer.

Niettemin: Te veel water drinken kan leiden tot een zogenaamde "watervergiftiging". Dit gebeurt wanneer de uitscheidingscapaciteit van de nieren overbelast is. Als het lichaam te veel vocht heeft gekregen, kan dit de zoutconcentratie in het bloed verlagen. Dit kan leiden tot gevaarlijke zwakte van de bloedsomloop. Het lichaam probeert het zoutverlies te compenseren door in de "spaarstand" te gaan, wat resulteert in lichamelijke zwakte en duizeligheid.

De waterbehoefte calculator kan u helpen een richtlijn te bepalen voor uw individuele vochtbehoefte.

De symptomen van watervergiftiging

De eerste symptomen van watervergiftiging zijn duizeligheid, malaise, hoofdpijn en ook braken. Andere symptomen van overmatige waterinname kunnen de volgende zijn:

 • Disoriëntatie
 • Spierzwakte
 • Epileptische aanvallen
 • Circulatiestoornissen

Als het lichaam maar weinig hoeft te plassen, hoewel er veel vocht is toegevoerd, is dit een andere aanwijzing dat er te veel water aan het lichaam is toegevoerd. Deze reactie van het lichaam dient ook om het verlies van zout te compenseren.

Oorzaken van watervergiftiging

Eén oorzaak van watervergiftiging kan een dieet zijn. Vooral als het dieet vraagt om veel drinken en weinig eten, wordt het gevaarlijk. Het lichaam kan ook reageren met bovengenoemde symptomen als zout en bewerkt voedsel worden vermeden tijdens een verandering van dieet, bijvoorbeeld als er veel fruit, rauwe groenten en zuiver water wordt gedronken. Ook hier staat het zoutverlies door overmatig drinken op de voorgrond.

Hoe watervergiftiging te voorkomen:

Om het risico van hyperhydratie tijdens het sporten tegen te gaan, raden ervaren sporters aan om tijdens of na het sporten isotone sportdranken of lichte, zoute snacks zoals zoutsticks te drinken.

Om watervergiftiging te voorkomen, helpt het om intuïtief te drinken naargelang de dorst en om altijd water te nuttigen samen met zout voedsel. Overleg met een arts voordat u extreme diëten gaat volgen wordt aanbevolen.

Hoeveel water drinken om af te vallen?

Hoeveel water drinken om af te vallen?
Wil je eindelijk afvallen? Probeer dan deze trucs eens!

Een eenvoudige methode om eindelijk effectief en gemakkelijk een paar kilo's kwijt te raken is door voldoende water te drinken. Deskundigen beweren zelfs dat welk dieetplan of sportprogramma je ook volgt, zonder aan je waterbehoeften te voldoen, je nooit je gewenste fysieke doelen zult bereiken. Fitheid en uiterlijk zijn afhankelijk van een evenwichtige en gezonde voeding.

Wist u dat de waterbehoefte calculator u kan helpen bij het afvallen?

Alleen wie genoeg drinkt, kan afvallen. Maar hoe kun je vet en onnodige kilo's kwijtraken door water te drinken?

Water is de meest effectieve vetverbrander en daarom de ultieme tip voor iedereen die snel wil afvallen. Bovendien is het goedkoop en kun je overal water vinden.

Naast afvallen is voldoende hydratatie ook belangrijk voor je prestaties, of je nu sport of werkt. Om succes te hebben met je training, moet je ervoor zorgen dat je altijd in je waterbehoefte voorziet.

U kunt afvallen door water te drinken, omdat het uw stofwisseling optimaliseert. Het maakt zelfs niet uit of je wilt afvallen of aankomen of gewoon een gedefinieerd lichaam wilt

Water drinken om af te vallen: een eenvoudige en goedkope methode om eindelijk die kilo's kwijt te raken.

Waarom val je af als je veel drinkt?

Omdat het lichaam grotendeels uit water bestaat, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Het lichaam gebruikt water om voedingsstoffen te vervoeren en de lichaamstemperatuur te regelen. Je lichaam heeft dus ook water nodig voor een gezonde stofwisseling en helpt je dus bij het afvallen!

Dus waarom moet je veel drinken om succesvol af te vallen?

De redenen zijn legio. Enerzijds is bewezen dat de stofwisseling van het organisme vertraagt zodra het lichaam een zogenaamd watertekort heeft. Dit betekent dat als uw lichaam dringend vocht nodig heeft, maar u geen glas water drinkt, de lichaamsfuncties worden vertraagd of zelfs gestopt. Met een optimale watervoorziening functioneren zowel de spijsvertering als de prestaties beter. De beste voorwaarden om een paar kilo's kwijt te raken!

Meer redenen waarom water drinken helpt om af te vallen:

 • Het is niet ongewoon om het hongergevoel te verwarren met het dorstgevoel. Dit leidt tot onnodig snacken tussen de hoofdmaaltijden door. Je eet meer dan je lichaam nodig heeft.
 • Een glas water voor elke maaltijd, zelfs voor snacks zoals chocolade, chips of frisdrank, vult de maag en zorgt ervoor dat het gevoel van verzadiging sneller intreedt.
 • Aangezien spieren grotendeels uit water bestaan, is het voor sportprestaties belangrijk om voldoende te drinken. Dit verkort de regeneratietijd en stelt u in staat om vaker te sporten.
 • Sappen en frisdranken verhogen de bloedsuikerspiegel: De inname van suiker, in welke vorm dan ook, zorgt ervoor dat het lichaam insuline afgeeft. Dit remt de afbraak van vet. Het probleem: het is gemakkelijker om veel suikerhoudende dranken te nuttigen zonder een vol gevoel te krijgen, in tegenstelling tot een bord pasta 's avonds.
section5.4

Dit is hoe je kunt afvallen door water te drinken:

 1. Als je voor de maaltijd water drinkt, eet je minder:
 2. Je voelt je sneller vol en verbruikt dan minder calorieën. De Waterbehoefte Calculator Tip: Drink voor elke maaltijd een groot glas water.
 3. Bespaar calorieën door zuiver water te drinken in plaats van sappen, limonades & Co:
  Onze klanten vertellen ons vaak over het probleem van afvallen, dat ondanks kleine porties geen succes wordt geboekt. Dat komt meestal door de vele drankjes tussendoor: Dranken zoals limonades, sappen en lattes moeten allemaal met mate worden gedronken. Om uw dorst te lessen is zuiver water bijzonder geschikt, want alleen dit hydrateert uw lichaam voldoende en bevat geen calorieën - perfect om eindelijk wat kilo's kwijt te raken.
 4. Calorieën verbranden door water te drinken - mythe of waarheid?
  Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de theorie dat je ook calorieën kunt verbranden door koud water te drinken. De reden voor deze interactie is nog niet onderzocht. Wij accepteren het als een kleine, mogelijke bijwerking en willen er echter duidelijk op wijzen dat uw lichaam vooral calorieën verbruikt als u dagelijks voldoende beweegt.
 5. Wie veel water drinkt, heeft minder (hete) honger:
  Suggere dranken zoals limonades, vruchtensappen en lattes verhogen je bloedsuikerspiegel. Aangezien het lichaam insuline afgeeft na suikerinname, bouwt het meer vet op. Om het vetverlies te vergroten is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Dan heb je minder trek en verlies je effectiever vet.

Wat gebeurt er als je elke dag 3 liter water drinkt?

Water drinken heeft veel voordelen. Als je voldoende water drinkt, ben je efficiënter, gezonder en zie je er beter uit: Uw huid zal stralen, donkere kringen onder uw ogen zullen verminderen en zelfs kleine rimpels zullen verdwijnen als u voldoende water drinkt.

Naast de voordelen voor uw uiterlijk heeft het drinken van water ook veel effecten op uw innerlijk: Met voldoende water kan uw lichaam voedingsstoffen optimaal transporteren. Dit ondersteunt uw gezondheid. Volgens studies lijden mensen die dagelijks voldoende drinken aan minder (chronische) ziekten dan mensen die vaak een watertekort hebben.

Bovendien zijn mensen die veel water drinken succesvoller op het werk en in de sport. Water is een belangrijke voedingsstof die velen vergeten. Toch is het zo makkelijk en goedkoop om het lichaam van water te voorzien.

Sommige zelftests van onze medewerkers tonen aan dat zij zich na een paar weken minstens 3 liter vocht per dag drinken (uit water, ongezoete kruidenthee, enz.), fitter en uitbundiger voelen, beter slapen en het langer volhouden tijdens trainingen. Het resultaat was dat 4 van de 5 werknemers uiteindelijk afvielen en dichter bij hun streefgewicht kwamen.

Hoeveel moet ik drinken om af te vallen?

Hoeveel je moet drinken om af te vallen hangt af van je lichaamsgewicht, dagelijkse beweging, dieet en meer. Om uw dagelijkse behoefte aan water te berekenen, kunt u de Drinkwater Calculator op onze homepage gebruiken.

Maar het belangrijkste om te onthouden is dat u minstens zoveel moet drinken als u overdag verliest. Daarom is het zo belangrijk om veel te drinken, vooral in de zomer.

De hoeveelheid water die je moet drinken om af te vallen ligt iets boven je dagelijkse behoefte aan water. Om vetverlies te stimuleren moet je namelijk niet alleen een eventueel gebrek aan water compenseren, maar je lichaam ook van water voorzien zodat het optimaal kan presteren.

Nog een stof tot nadenken - Hoe water drinken je kan helpen je gewenste gewicht te bereiken:

Hoewel water het allerbelangrijkste voedsel is, heeft het geen calorieën. Dus als u een calorierijke drank uit uw dagelijkse routine, zoals koffie, bier, limonade, vruchtensap of melk, vervangt door een glas water, kunt u veel onnodige calorieën besparen en afvallen.

Symptomen van watertekort

Symptomen van watertekort

Zonder vaste maaltijden overleeft de mens enkele dagen, in tegenstelling tot water. Aangezien het lichaam grotendeels uit water bestaat, en de cellen van het organisme zelfs voor 90 procent uit water bestaan, ontstaat een tekort aan water al na korte tijd zonder water.

Zonder water drogen de cellen uit. Het bloed wordt dikker en stroomt niet meer goed, en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen gaat achteruit. Wanneer het lichaam in een toestand van watertekort komt, kunnen stoffen die via de urine moeten worden uitgescheiden, al na enkele dagen niet meer door het organisme worden uitgescheiden.

Als de vochtinname onvoldoende is, ontstaan zelfs in zeer korte tijd tekorten in het lichaam: als noodprogramma maakt het lichaam dan water beschikbaar uit de cellen, nu ontstaat bijvoorbeeld hoofdpijn. Als het watertekort langer aanhoudt, kunnen ernstige ziekten en klachten ontstaan, zoals falen van de bloedsomloop.

De voortdurende inname van zuiver water, bij voorkeur in kleine porties gedurende de dag, voorkomt een vochttekort.

Verschillende voedingsmiddelen bevorderen zowel acute als langdurige uitdroging van het lichaam. Hiertoe behoren cafeïnehoudende dranken zoals koffie, zwarte thee en cola, alsmede alcoholhoudende dranken zoals bier, wijn en sterke drank.

Wilt u een watertekort voorkomen? De waterbehoefte calculator kan u helpen!