Wat is de waterhuishouding van een mens?

Wat is hydratatie?

Welke drankjes zijn heilzaam?

Uw waterhuishouding

Dit is wat u moet weten over uw waterhuishouding!

Uw waterhuishouding

Zoals u waarschijnlijk weet, is hydratatie uiterst belangrijk als u zo gezond mogelijk door het leven wilt gaan. In feite kun je zonder de juiste hydratatie ziek worden of zelfs sterven. Er is echter veel verwarring als het gaat om hydratatie. Om u er iets meer over te laten zien, hebben we besloten de belangrijkste informatie in dit artikel op te sommen. Als je dit leest, leer je alles wat je moet weten over de juiste manier van hydrateren!

Wat is hydratatie?

Hydratatie?

Wat is hydratatie?

Voordat we ingaan op de betekenis van hydratatie, is het nuttig om even naar de term zelf te kijken. Wat bedoelen we met hydratatie en hoe zit het met jouw hydratatie? Hydratatie is ook het innemen of drinken van vloeistoffen om je lichaam van water te voorzien. Water is een belangrijk bestanddeel van het lichaam. Gemiddeld maakt water ongeveer 60% van het lichaamsgewicht uit bij mannen en 50-55% bij vrouwen. Water wordt verloren via urine en zweet en uitgescheiden via de adem. Om te voorkomen dat het lichaam zonder vocht komt te zitten, moeten wij als mensen drinken. Dit noemen we hydratatie.

Het belang van hydratatie

Hydratatieniveau?

Het belang van hydratatie

Nu vraag je je waarschijnlijk af wat er gebeurt als je niet de beste hydratatie hebt. Als je niet genoeg drinkt, raakt je lichaam na verloop van tijd uitgedroogd. Studies hebben aangetoond dat wanneer uitdroging ongeveer 1% bereikt, negatieve effecten optreden. Deze zijn zowel fysiek als mentaal. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van een droge mond, hoofdpijn en een slechte concentratie. U kunt zien dat u niet goed gehydrateerd bent als uw urine een zeer donkere kleur krijgt. Het is de bedoeling dat uw urine strokleurig of lichtgeel is. Als het donkerder is, krijg je niet genoeg vocht binnen. Als het volledig doorzichtig is, krijgt u te veel vloeistof.

Hoeveel vocht heb je nodig?

De belangrijkste feiten!

Hoeveel vocht heb je nodig?

De hoeveelheid vocht die je gedurende de dag nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Het weer speelt een belangrijke rol. Bij warm weer moet je meer vocht drinken omdat je dan meer zweet. Dit geldt ook voor tijden dat je aan het sporten bent. In het algemeen moet u tussen de 6 en 10 glazen vocht per dag drinken. Dit komt overeen met ongeveer 2 tot 2,5 liter per dag. Voor mannen is het verstandig iets meer te drinken, bij voorkeur zo'n 3 liter per dag. Naast het feit dat je vocht kunt halen uit dranken, is het ook zo dat je voldoende vocht kunt halen uit je voeding. Als je bijvoorbeeld veel fruit met sappig vruchtvlees eet, zoals sinaasappels of druiven, hoef je minder te drinken om aan je vochtbehoefte te voldoen.

Verbeter uw vochtinname - verschillende soorten drankjes

De juiste drankkeuze is cruciaal

Verbeter uw vochtinname - verschillende soorten drankjes

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, betekent hydratatie niet alleen water. Er zijn talloze andere soorten drankjes die je kunt drinken om je gehydrateerd te houden. Het is waar dat sommige dranken beter te drinken zijn dan andere. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder de meest voorkomende soorten drankjes voor je op een rijtje gezet:

  • Water - allereerst kun je natuurlijk voor water kiezen als je wilt hydrateren. Water drinken is een goede keuze omdat het hydratatie biedt zonder calorieën of suikers die uw tanden kunnen beschadigen. Wat water betreft, maakt het niet uit welk type je drinkt. Kraanwater (als je het kunt drinken) en flessenwater hydrateren het lichaam op precies dezelfde manier.
  • Thee of koffie - veel mensen drinken graag thee of koffie naast hun dagelijkse waterinname. Thee en koffie tellen ook mee voor de vochtinname. Hoewel de cafeïne in thee en koffie u meer doet plassen, droogt het u niet uit. Als u kiest voor thee zonder cafeïne, krijgt u dezelfde hoeveelheid vocht binnen als met water. Dit maakt het een geweldig alternatief voor het standaard water.
  • Melk - het is ook mogelijk om je waterbalans te verhogen met melk. Zoals u wellicht weet, bevat melk veel belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, B-vitaminen, jodium en calcium. Dit maakt het een goed soort drankje dat niet alleen hydrateert maar ook je lichaam ondersteunt.
  • Vruchtensap - Vruchtensappen bestaan uit water en vitaminen en mineralen. Hoewel je deze drankjes kunt drinken om je vocht binnen te krijgen, zijn ze niet zo gezond voor je. De meeste vruchtensappen bevatten vrij veel suiker.
  • Sportdranken - Sportdranken bevatten koolhydraten en elektrolyten. Door deze stoffen aan het water toe te voegen, kan het vocht in de drank sneller in het lichaam worden opgenomen. Dat maakt het een verstandige keuze voor mensen die zwaar hebben getraind en hun vochtgehalte snel willen aanvullen.
  • Alcoholische dranken - Alcoholische dranken werken vochtafdrijvend. Dit betekent dat deze drankjes je lichaam uitdrogen. Het is belangrijk de alcoholconsumptie binnen de aanbevolen grenzen te houden als u ervoor wilt zorgen dat uw waterhuishouding binnen de juiste grenzen blijft. Probeer niet meer dan 7 glazen alcohol per week te drinken en zorg ervoor dat je na het drinken wat water drinkt om het tekort aan te vullen.

We hopen dat de informatie in dit artikel u een beter inzicht heeft gegeven in de rol die hydratatie speelt in uw gezondheid. Door voldoende te drinken kunt u er zeker van zijn dat u uw vochtbalans op peil houdt en zo gezond mogelijk blijft. Alleen door voldoende te drinken kan je lichaam optimaal functioneren.