Het element "water" in het menselijk lichaam

Hoeveel water moet ik per dag drinken?

Gids: Drinkwater

Het element "water" heeft deze belangrijke functies in het menselijk lichaam

Water drinken is heel belangrijk voor de gezondheid. Het lichaam heeft voldoende water nodig om te kunnen functioneren. Want water wordt door het lichaam gebruikt voor stofwisselingsprocessen, regulering van de lichaamstemperatuur en vele andere processen.

Wie niet genoeg drinkt, klaagt vaak over (chronische) hoofdpijn, concentratieproblemen, vermoeidheid en nog veel meer. Chronisch watertekort kan ziekten veroorzaken. Het is daarom van essentieel belang dat u altijd voldoende drinkt.

Het Duitse federale ministerie van volksgezondheid raadt aan dat mensen al in hun jeugd beginnen met voldoende beweging en het drinken van voldoende water. Dit helpt ziekten als zwaarlijvigheid te voorkomen.

Hoeveel u moet drinken om uw lichaam gehydrateerd te houden, hangt af van uw eigen behoefte aan water. Dit hangt af van lichaamsgewicht en -omvang, lichaamsbeweging, eetgewoonten en nog veel meer. Om de optimale hoeveelheid water die u moet drinken te berekenen, raden wij u onze Waterbehoefte Calculator aan.

Het drinken van water is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Het lichaam heeft voldoende water nodig om te kunnen functioneren. Dit komt omdat water door het lichaam wordt gebruikt voor stofwisselingsprocessen, regulering van de lichaamstemperatuur en vele andere processen.

Tips om meer water te drinken

Veel mensen vinden het moeilijk om veel te drinken. Vaak vergeten mensen gewoon te drinken. Als je de voordelen van voldoende vocht drinken in je achterhoofd houdt, zul je makkelijker onthouden om water te drinken. Het is raadzaam om terug te grijpen op kraanwater om in uw waterbehoefte te voorzien. Mineraalwater, vooral uit plastic flessen, kan verontreinigd zijn met verontreinigende stoffen. Drinkwater uit de kraan in Duitsland smaakt voor veel mensen heerlijk. Maar zoals vaak het geval is, zijn er voorkeuren en sommigen vinden de smaak van het water niet lekker. Kraanwater kan koolzuurvrij worden gemaakt met watervonkjes, en er zijn ook waterfilters die de smaak van kraanwater verbeteren. Tenslotte is geïnfuseerd water een goedkoop alternatief om het drinken van water lekkerder te maken.

In het volgende laten we u drie producten zien die u kunnen helpen meer water te drinken.

Waterbubbelaar

Sprankelend kraanwater: altijd genoeg water in huis

Om het lichaam van voldoende water te voorzien, moet u uw toevlucht nemen tot dranken die het lichaam niet uitdrogen. Daarom moeten cafeïnehoudende of suikerhoudende dranken zoveel mogelijk worden vermeden. Een vuistregel om te kunnen genieten van koffie, cola en co. is: Drink altijd minstens één glas zuiver drinkwater bij elke koffie.

Leidingwater is in Duitsland prima geschikt voor dagelijks gebruik. Bovendien is leidingwater in Duitsland onderworpen aan een constante kwaliteitscontrole en soms aan strengere controles op verontreinigingen dan mineraalwater uit de supermarkt. Als u meer wilt weten over de kwaliteit van Duits leidingwater, raden wij u de "Ordinance on the Quality of Water for Human Use" van het Bondsministerie van Justitie en Consumentenbescherming aan.

Het drinken van kraanwater is voor velen echter moeilijk omdat stilstaand water hen niet smaakt. Een manier om het drinken van water gemakkelijker te maken, is daarom het zelf maken van bruisend water met een waterbubbler.

Zelf bruisend water maken

Met waterbubblers met koolzuurcilinders om te hervullen, kunt u heerlijk bruisend water maken van kraanwater. Eindelijk hoeft u niet meer met waterdozen te zeulen en kunt u ook nooit meer zonder bruisend water.

Wij bevelen de SodaStream waterbubbler met glazen fles aan. Deze waterbubbelaar wordt door vele huishoudens gewaardeerd. De kwaliteit, het ontwerp en de functionaliteit van de waterbubbler zijn overtuigend in vergelijking met andere fabrikanten. SodaStream biedt naar onze mening een optimale prijs-prestatieverhouding.

"Wie een waterbubbler bezit, kan altijd heerlijk bruisend water bereiden en dus ook meer drinken!"


De glazen flessen van de waterbubbler zijn gemakkelijk schoon te maken: ze kunnen normaal worden afgespoeld en voor een optimale reiniging is het aan te bevelen de flessen regelmatig extra om te spoelen met heet water.

Het drinkwater kan met de bubbelfunctie door de koolzuurcilinder naar believen met belletjes worden toegevoegd. Het is ook mogelijk om slechts licht koolzuurhoudend drinkwater te maken. Met de bubbler kunt u leidingwater omtoveren in heerlijk bruisend water en dus meer drinken. Wat beter smaakt, is immers ook gemakkelijker te drinken.

Dit zijn de voordelen van een waterbubbler

Met een waterbubbler kunt u gemakkelijk en goedkoop koolzuurhoudend water bereiden. Eindelijk, het is niet nodig om met waterkannen te zeulen. Dit maakt de waterbubbelaar ook milieuvriendelijk: het is niet nodig plastic flessen te kopen die vervolgens moeten worden gerecycleerd, en glazen flessen moeten ook industrieel worden gereinigd als er een statiegeldsysteem is.

Een ander voordeel van de waterbubbler is dat naast bruisend water ook dranken met een smaakje, zoals cola, frisdrank en meer, kunnen worden gemaakt. Hiervoor vult u de glazen fles na het bubbelen door de SodaStream met een beetje siroop voor de waterbubbelaar, en kunt u vervolgens genieten van zelfgemaakte limonade. Let er wel op dat deze dranken slechts sporadisch geconsumeerd mogen worden en niet bedoeld zijn om in uw eigen waterbehoefte te voorzien.

De glazen flessen van de SodaStream zijn ook vaatwasmachinebestendig. Dit maakt het reinigen zeer eenvoudig en hygiënisch veilig. De glazen flessen hoeven niet na elk gebruik te worden schoongemaakt, tenzij er siroop aan is toegevoegd.

De aanschaf van een sodamaker is de moeite waard: na de eenmalige aanschafkosten van het waterbubbelapparaat en de glazen flessen, hoeft u alleen nog maar regelmatig nieuwe koolzuurcilinders aan te schaffen. Eén koolzuurcilinder is voldoende voor 60 liter bruisend water. In de tussentijd kunnen ook CO2-flessen van andere fabrikanten worden gebruikt, aangezien het SodaStream-statiegeldsysteem niet langer geldig is. In ruil voor de lege C02 cilinder kunnen in bijna elke supermarkt of drogist nieuwe cilinders voor de waterbubbler worden gekocht.

Hier nog eens de voordelen van de waterbubbelaar met glazen flessen op een rijtje:

 • Milieuvriendelijk
 • Elegant design
 • Optimale prijs-prestatieverhouding
 • Optimale prijs-prestatieverhouding
 • .verhouding
 • Vaatwasmachinebestendige glazen flessen
 • Geen gesjouw meer met waterdozen
 • Drink eindelijk meer water

Waterfilter

Kraanwater smaakt beter op deze manier

Een andere tip om meer water te drinken draait om het behandelen van kraanwater. Tafelwaterfilters kunnen worden gebruikt om het leidingwater te filteren en zo de smaak van het drinkwater te verbeteren. Het gefilterde water kan daarna natuurlijk nog extra worden bruisend als u een voorkeur hebt voor bruisend water.

Waterfilters zorgen voor zacht, goed smakend water. Giet gewoon kraanwater in de waterfilterkan en uw drinkwater wordt nog beter gezuiverd. Het gefilterde drinkwater smaakt nu bijzonder goed en is ook ideaal voor het zetten van thee of koffie.

De BRITA-waterfilters combineren actieve kool en een ionenwisselaar om nitraten, lood, koper en chemische resten uit het leidingwater te verwijderen. Het behandelde drinkwater is dan aangenaam zacht en smaakt bijzonder goed.

Waterbehandeling met een waterfilter

Om de smaak van leidingwater te verbeteren en dan eindelijk meer water te drinken, volstaat een tafelwaterfilter. Wij bevelen het waterfilter van BRITA "Marella" aan. In de voordeelverpakking zitten 12 filterpatronen. Dit is genoeg voor een jaar gefilterd water.

Om de vier weken moet het filterpatroon van het waterfilter worden vervangen. Het BRITA-waterfilter geeft dit zelf aan op een klein, digitaal display. Dan hoeft alleen de patroon te worden vervangen. Navulpatronen moeten regelmatig worden aangeschaft. Met één patroon kan ongeveer 100 liter leidingwater worden gefilterd.

Het waterfilter kan gemakkelijk in de vaatwasmachine worden gereinigd. Alleen het deksel is niet vaatwasmachinebestendig. Alle onderdelen van het BRITA waterfilter Marella die met drinkwater in contact komen, zijn BPA-vrij.

De waterfilterkan van BRITA is zeer licht en is daarom zeer geschikt voor dagelijks gebruik. Marella by BRITA heeft een vulinhoud van 2,4 liter. Dit is perfect geschikt voor een klein huishouden, aangezien het water snel wordt gefilterd. Er zijn ook waterfilterkannen met een groter vulvolume, zoals de BRITA waterfilter Style.

Voordelen van een waterfilter

Wij raden waterbehandeling met een waterfilter zoals de BRITA waterfilter Marella aan aan mensen die niet overtuigd zijn van de smaak van hun leidingwater. Aangezien tafelwaterfilters kalkaanslag verminderen, kan het gebruik van een waterfilter bovendien de levensduur van huishoudelijke apparaten verlengen. Kalkaanslag in koffiezetapparaten, waterkokers en andere huishoudelijke apparaten heeft gevolgen voor de werking en de levensduur van deze apparaten. Als het leidingwater vooraf met een waterfilter wordt gezuiverd, kan kalkaanslag worden voorkomen.

Hier nog eens de voordelen van een waterfilter op een rijtje:

 • Vermindering van chloor en kalk
 • Optimale smaak van drinkwater
 • Vermindering van de carbonaathardheid van leidingwater
 • Zacht, goed smakend water
 • meer water drinken

gezuiverd water

Verfrissend water met smaak

Om aan de dagelijkse behoefte aan water van het lichaam te voldoen, moet men zijn toevlucht nemen tot water. Toch kan zuiver water op den duur een beetje saai worden. Dit is een andere reden waarom veel mensen vergeten voldoende water te drinken.

De waterbehoeftecalculator heeft u laten zien hoeveel water u het beste dagelijks kunt innemen. Om de hoeveelheid water die je de hele dag door drinkt wat smakelijker te maken, kun je met natuurlijke middeltjes wat smaak aan je drinkwater toevoegen.

Fruitsappen, frisdrank en dergelijke zijn niet per se geschikt om aan uw behoefte aan water te voldoen. Het zogenaamde Fruit Infused Water biedt uitkomst: hier wordt het drinkwater in een grote karaf gevuld en worden er verse bessen, munt, citroen of limoenen of komkommers aan toegevoegd. Nu hoeft u de karaf alleen nog maar enige tijd te laten staan, bijvoorbeeld in de koelkast of met ijsblokjes voor die extra frisheidskick.

Het verfrissende water krijgt nu een lichte smaak van de natuurlijke ingrediënten, zonder dat de hydraterende functie van het water verandert.